Dra på skriveferie!

Hvorfor sitte hjemme og jobbe? Hva med å dra til en ensom øy, på en hytte eller til en annen by for å lese og skrive? Siden sommeren 2007 har jeg vært flere ganger på skriveferie. Nå har jeg lagt en oversikt over stedene og samlet et par tips.

Jeg bodde stort sett i gjestehus eller B&Bs. Disse overnattingsstedene tilbyr rimelig overnatting for enkeltreisende, dessuten mye bedre og personlig service enn en får på hotellene: Ofte kan man bruke kjøkkenet, det er gratis (eller rimelig) sykkelutleie, og det kan hende at eierne inviterer en på middag eller fjelltur.

Det fins flere oversikter over Bed and Breakfast, overnatting på gård og hytter, bl.a. www.bbnorway.com, www.reiselivsbasen.no og www.nbg-nett.no.

En del overnattingssteder har gratis trådløst bredbånd. Ellers er mobilt bredbånd en grei løsning.

Kunstnerboligen, Utsira fyr

200utsira1 200utsira2

Jeg var på Utsira en uke i jula 2008. Det beste stedet for skriveferie hittil! Bodde i den gamle fyrvokterboligen som Utsira kommune leier ut til kunstnere (skribenter inkludert). Har bredbånd (funket dessverre ikke da jeg var der). To soverom, to stuer, stort kjøkken.

Kunstnerleiligheten koster 2000 kr for en uke, 5000 per måned. Og “i stedet for betaling kan deler evt. hele leiebeløpet gjøres opp med en opptreden for publikum.” Flere forfattere har vært her før, bl.a Eirik Newth.

Fin utsikt på havet fra rommene, mange turstier på øya, herlig landskap som inspirerer. Hvis det blir for ensomt, er Haugesund bare en time unna. Båten går tre ganger daglig (Bilder fra Utsira).

Der skrev jeg bl.a. Lengselen etter alenejul og Les bygdebøker!

Skiven gjestehus, Bergen

200skiven-ny2 200skiven-ny1

Skiven gjestehus ligger kun fem minutter til fots fra Bergen sentrum i en rolig gate med mange gamle trehus. Koster 350 kr/ natt for en person i dobbeltrom.

Forholdsvis store og koselige rom med skrivebord. Gratis internett (med og uten kabel). Rom 2 og 3 har fin utsikt. Velutstyrt gjestekjøkken.

Trivdes godt der, ble lenger enn planlagt (9 dager). Men Bergen har mye å by på, og det kan gjøre det litt mer vanskelig å finne skrivero.

Hopland

200hopland1 200hopland2

Hopland er en liten bygd mellom Stryn og Nordeidfjord. Her er det stille og fredelig. Den eneste lyden jeg hørte stammet fra fossen ved siden av. Jeg hadde dette lille huset for meg selv for 2000 kr/uke (lavsesong). Spektakulær utsikt på fjorden. Balkong og liten hage, men ikke internett. Booking via http://www.panoramafjord.no/ (Bilder)

Lopphavet gjestehus, Loppa øy

200loppa1 200loppa2

Et av de mest spesielle stedene jeg har vært. Loppa øy ligger i Vest-Finnmark, to timer med båt fra Øksfjord. Til Øksfjord kommer man fra Alta med buss (2,5t) eller med Hurtigrute fra Tromsø. Om sommeren bor det 30-60 personer på øya, om vinteren ikke mer enn to eller tre.

Lopphavet gjestehus er åpent om sommeren og består av flere hybelleiligheter med kjøkken. Inspirerende utsikt mot fjorden (se bildet) der det alltid er mye liv (fugler, skyer og sånt).

Mange turmuligheter på øya. Lang sandstrand. OBS: Ingen butikk! Varene må bestilles fra nabo-øya, leveres med båten som går 3-4 ganger i uka. Mulig å kjøpe fisk på øya. Utrolig hyggelige mennesker der!

Jeg bodde der i to uker sommeren 2008 og betalte 2000 kr /uke (Bilder)

Goodheart House, Hurdal

200hurdal1 200hurdal2

Goodheart House er et hyggelig og rimelig Bed and Breakfast kun 100 km nord for Oslo.

Store lyse rom med utsikt på Hurdalssjøen. Diger stue med enda bedre utsikt. Frokost er inkludert i prisen på 350 kr / natt for en person i dobbeltrom. Har også gjestekjøkken. Butikken ligger to-tre kilometer unna. Gratis sykkelutleie. Trådløst internett.

Drangedal gjestehus, Drangedal

200drangedal2 200drangedal1

Rommene i Drangedal gjestehus er ikke særlig store, men koselige og har veldig fin utsikt over vannet. Stort kjøkken og variert frokost. Trådløst internett (men hadde tilkoplingsproblemer med mac’en min). Sørlandsbanen stopper her. (Bilder)

Lisbets gjestehus, Sandefjord

200sandefjord2 200sandefjord1

Lisbets gjestehus er et anneks med køyeseng og eget bad / wc. Veldig koselig. Om sommeren kan en sitte ute. Dessverre ingen mulighet til å lage mat. Trådløst internett.

Strind Gard, Lom

200strindgard1 200strindgard2

Min første skriveferie i juli 2007. Overnattet i Eldhuset på Strind Gard, en liten tømmerhytte fra 1800tallet med trådløst internett og kokeplater. Veldig spesielt å skrive der! Anbefales! Ligger ca 3km fra Lom sentrum, men jeg fikk leie en sykkel (gratis). (Bilder)

Andre overnattingssteder

Det er flere andre steder jeg vurderer å dra til som koster maks 400kr/natt, bl.a. Rjukan gjestegård, Sanden pensjonat (Lærdal), Holmvik brygge (Nyksund, Vesterålen), Junibakken gjestehus (Andøy, Vesterålen), Værøy gamle prestegård (Lofoten), Flanderborg overnatting (Røros), Maries gjestehus (Sandøya, Tvedestrand), Nordigard Bjørge (Seljord), Gamlebyen pensjonat (Fredrikstad), Stekvasselv gård (utenfor Mo i Rana), Klosterhaugen guesthouse, (Bergen), Sula gjestestue (Frøya), Bugøya (Frøya)….

I sommer spurte Dagbladet flere forfattere om hvor de liker å skrive.

Den norske forfatterforeningen har begynt å legge ut informasjon om forfatterbosteder i inn- og utland.

På nettstedet underskog.no ble jeg dessuten tipset om Sjøbygda kunstnerhus i Selbu, Sør-Trøndelag. Cadaques på Costa Brava-kysten i Spania og Piedra Santa i Toscana, Italia skal være landsbyer med mange kunstnere og skribenter. Gode skrivebyer ifølge underskog.no-medlemmene er dessuten Berlin, Barcelona, Antibes, Dublin, Las Palmas på Gran Canaria, Lisboa og Praha.

Jeg fant dessuten en oversikt over legatboliger av den danske forfatterforeningen.

Flere tips?

OPPDATERING: CassandraMortmain skriver om Drømmen om en skriveferie og anbefaler skriveferie i Hellas (men her er det heller snakk om skrivekurs)

3 Comments

Juliane February 6, 2009 Reply

Hei,

Så hyggelig at du vurderer å besøke vårt lille paradis- Maries Gjestehus på Sandøya! Da håper jeg vi sees til sommeren,

Juliane

Lisbeth Sunde July 5, 2017 Reply

Tusen takk for tips ! Har vært på leting etter sånne tips lenge!!
Lisbeth

Lorenz July 7, 2017 Reply

Gleder meg å høre, håper teksten ikke er altfor utdatert, det er jo en stund siden jeg har skrevet den

Leave a Reply