Lengselen etter alenejul

Som protest mot medienes stigmatisering av folk som feirer jul alene hadde jeg egentlig tenkt å skrive en satire: “Trendy alenejul: Fleire og fleire velger å feire jul alene – også troende kristne som mener at julens budskap kan bedre feires i ensomhet.” Men etter litt googling kom jeg fram til at jeg heller burde skrive en nøytral nyhetssak: For lengselen etter alenejul er stor og alenejul blir til og med anbefalt på en kristen nettside.

På nettet er alenejul et populært diskusjonstema. “Feire jul alene? Jeg skal ikke det, men jeg tenker at det hadde vært deilig. Er det noen andre her som har tenkt tanken? Det blir så voldsomt fokusert på de ufrivillige ensomme i julen, og ære være for det. Men hva med de som faktisk ønsker stillheten?”, spør for eksempel en forumdeltaker på vgd.no. Første svar? “Jeg har også mange ganger tenkt at det kunne ha vært litt deilig.”

I The Guardian (herlig tekst!) forteller forfatter Julian Baggani at han tilbrakte jul på Heathrow Airport – og at han er mer enn fornøyd med det. Han er ingen stor jul-entusiast. For sånne som han, skriver han, er en flyplass et godt sted å være i jula – her er det nemlig business as usual.

Han kommer i kontakt med flere – blant annet en drosjesjåffør – som er glade over å kunne jobbe akkurat på disse dagene. På flyplasshotellet møter han Margaret som foretrekker å reise framfor å krangle med familien sin. Flere venner, forteller hun, er misunnelige på henne. Martin, en annen alenereisende, forteller det samme. “Christmas is overhyped”, legger han til.

Mange søker bevisst ensomhet og stilllhet i jula. Når har en ellers mulighet til det?

– I vår hektiske tid er det en stor luksus å ha tid for seg selv. Dette søker mange som feirer jul alene, bekrefter sosialpsykolog Arthur Cassidy i The Telegraph.

Hvorfor er jul egentlig en familiefest? Har det alltid vært slik? Står det i Bibelen? Kunne en ikke argumentere for at julens budskap kan feires bedre i ensomhet? Joda. “Jul kan være en velsignelse for oss som er alene på denne dagen”, leser jeg på en kristen nettside. Ensomheten beskrives her som en gave som gir troende muligheten til å oppleve jul og nærme seg Gud på en helt annen måte – blant annet gjennom meditasjon.

Det fins mange grunner til å være alene på julaften, forteller også Agnes Husbyn, rådgiver i Ensliges landsforbund.. Og det behøver ikke være fordi en ikke er invitert noe sted, sier hun til Dagens Næringsliv. Hun påpeker at det er mange flere enn vi tror som er alene hjemme hos seg selv på julaften. Men vi hører ikke om dem. Fordi det er tabu. Det blir ikke sett på som normalt å feire julaften alene.

The Telegraph skriver om Jenni (53) som ikke lenger sier til kollegaene sine at hun feirer jul alene. Hun gidder nemlig ikke lenger å bli behandlet som et “tragisk offer”. Alltid må hun forklare seg. I flere innlegg på nettet leser vi at det ikke er ensomheten som er det verste med alenejul. Det verste er folk som synes synd på dem som er alene.

Det er et veldig stort konformitetspress i jula, påpeker sosialpsykolog Arthur Cassidy. Dette fører til at mange tvinger seg til å være sammen med familien selv om de helst ville slippe. Ewa Ness, leder ved Oslo psykiatriske Legevakt, sa engang at jula er den tiden da flest mennesker tilbringer tid med mennesker som de ikke liker.

Det er derfor at Margaret har så mange venner som er misunnelige på henne når hun forteller at hun skal dra ut i verden i jula.

Ja, kanskje det er på tide at mediene begynner å skrive mer om denne lengselen – og trenden alenejul.

Disse linjene skriver jeg forresten på selveste første juledag i en ensom fyrvokterboligskriveferieUtsira, en øy utenfor Haugesund. Jeg er her helt alene. Herlig!

(Teksten ble først lagt ut på underskog.no)

OPPDATERING jula 2013
(via Sigruns blogg) Som hvert år i jula, er det mange som googler “alenejul”. Nå fant jeg ut at det ble skrevet flere gode tekster om dette tema ifjor, se Å redde andre fra ensomheten (Anathema 4.12.2012) og Å smøre en forskjell. Det er svært få som vil ha en ensom på besøk på julaften, og enda færre ensomme som vil hjem til noen (Karl Fredrik Tangen 14.12.2012, Dagbladet)

Jul 2017: Fin text av Julian Baggini i The Guardian: Alone at Christmas? It could be a happy way to spend it

4 Comments

Grenseløs December 26, 2008 Reply

Man bør ikke feire jul overhodet, men dette er mye bedre enn den sedvanlige vinklingen.

lorenz December 26, 2008 Reply

Folk bør kunne feire jul så mye de vil men det bør være opp til en selv hvordan eller om en vil feire det, syns jeg.

Eirik Newth January 12, 2009 Reply

Alenejul på fyren høres ikke ille ut i det hele tatt. Vil tro at stemningen var temmelig enestående. 🙂

lorenz January 12, 2009 Reply

Stemmer. Ble slik jeg ønsket meg det. I tillegg var det mildt, dvs rundt sju grader og sol, nesten som å være i Portugal som også var en skriveferie-kandidat. Var mye på tur rundt omkring på øya

Leave a Reply