Med buss, båt og tog til fjellet?

Fredag kveld, det skal være fint vær imorgen. Jeg er ny i Rogaland og har nettopp meldt meg inn i Stavanger turistforening. Det er opplagt hva jeg skal gjøre i morgen. I STF-brosjyren anbefaler de å bruke kollektivtrafikk for å slippe å måtte komme tilbake til utgangspunktet. Jeg, som uansett har valgt å leve uten bil, holder på å finne forbindelsene. Det var det jeg var opptatt av de siste to timene. Minst!

på fjellet Og med fire forskjellige rutehefter! Hadde først tenkt å ta den koselige gamle ferga inni Lysefjorden. Men den går ikke på lørdager. Turistbåten går for tidlig fra Stavanger, nemlig kl 0830. Det går ingen buss fra Kleppe der jeg bor. Jeg kunne ta toget fra Klepp stasjon, det går kl 0717. Men den første bussen dit går ikke før kl 10. Og jeg kan ikke sykle dit fordi den gamle (!) “stasjonssykkelen” nettopp er blitt stjålet da den sto låst til sykkelstativet for to uker siden.

Hva med å ta Suleskarekspressen? En kunne gå fra Høgaleite i Hunnedalen til Flørli via Blåfjellenden. Avgang lørdag kl 855 fra Sandnes høres greit ut. Men første buss fra Kleppe går ikke før kl 0911. Jærbanen går kl 0817 fra Klepp stasjon. Kanskje jeg burde likevel gå de 45 minutter til stasjonen, begynne med litt trening før turen?

Men hva med tilbaketuren? Jeg ville gjerne overnatte på Flørli og så ta den første båten til Stavanger. Men den går ikke før kl 1330 og bare til Lauvvik, busskorrespondanse til Sandnes IKKE på lørdager og søndager. Gamleferga går kl 1715. Hm, bli der så lenge? Framme Stavanger kl 2030. Bussen til Kleppe? Oi, ingen busser på søndager. OK, toget da. Avgang kl 2117, ankomst 2140 og så er det bare å gå 45 minutter til Kleppe.

Egentlig hadde jeg bare tenkt å gå en dagstur. Og i området som er nærmest Stavanger med best tilgang til kollektivtrafikk. Jeg studerer STF-kartet nå, nei, alle startpunkter er et godt stykke fra hovedveiene.

Nei, jeg tror det blir bare en kjapp tur til Preikestolhytta. La meg sjekke rutetidene først. Siste buss fra hytta går allerede kl 1615! Også om sommeren! Så dumt. Då har jeg to valg hvis jeg vil ha busskorrespondanse til hytta: kl 0820 eller kl 0905 fra ferjekaia i Stavanger. Enten kl 0717 eller 0817 fra Klepp stasjon og og jeg må gå de 45 minuttene til stasjonen.

Jeg tror jeg skal gå på sykkeltur imorgen.

(på trykk i Jærbladet på onsdag, 10.juli 2002)

:SE OGSÅ:

Kollektivtransport – Oppskriften til suksess er enkel: Hva gjør Sveits annerledes enn Norge? (egen tekst 1.10.02)

Leave a Reply