Grunnløse asylsøkere?

48% av nordmennene mener ifølge TV2 at Norge tar imot for mange flyktninger. Jostein Zazzera fra Norges største parti mener at Stavanger ikke skal bosette de 157 flyktninger som de hadde avtalt med UDI fordi de ikke var ”skikkelige flyktninger”: De fikk bare opphold på humanitært grunnlag. – Jo rikere vi er, jo mer isolerer vi oss, skrev George Monbiot nylig i den engelske avisen The Guardian.

Hvor mange flyktninger skal Norge ta imot? Hvorfor er det så mange flyktninger? Det er vanskelig å danne seg en mening når en stoler på norske media. Mens en får vite siste nytt om hver eneste tulling som går seg vill i fjellet, må en lete etter bakgrunnstoff om verdens konfliktområder. Heldigvis finnes det Internett. På UDIs side får vi vite at 70% av alle asylsøkere som fikk opphold i Norge kommer fra fire land: Afghanistan, Somalia, Irak og Jugoslavia/Kosovo; i 2000 var det 80% fra tre land: Afghanistan, Somalia og Irak – krig, forfølgelse av minoriteter og despotiske regimer er årsak til mer en 40 millioner mennerskers flukt fra hjemmet sitt.

Hva med asylsøkerne fra Østeuropa og Russland? Noen blir forfulgt fordi de kritiserte regjeringen, de er som alle ute etter et liv i fred og demokrati. Mange leter etter en jobb for å sikre familien sin en framtid. Men Norge har stengt grensene for slike mennesker, det er innvandringsstopp. Arbeidsinnvandrere har ikke noe annet valg enn å komme som asylsøkere – og får avslag.

For mange flyktninger i Norge? Norge sender ut de aller fleste. Bare 2% får asyl, 20-30% får opphold på humanitært grunnlag. Norge er så streng at det ble refset av FNs høykommissær for flyktninger. Fattige afrikanske land mottar langt flere flyktninger enn Norge. Ikke mer enn 6% av verdens flyktninger befinner seg nå i Europa.

Men det finnes likevel folk som ser seg moralsk forpliktet til å hjelpe. I fjor sa Time kommune ja til å doble antallet på flyktninger vi tar imot per år fra 15 til 30. Og nylig kunne vi lese i Jærbladet at en kommunestyrerepresentant i Hå gikk for å ta imot 30 og ikke 15: – Når me tenkjer på kva naud flyktningane er i, må me klara å løysa problemet med hus, sa Lars Skretting.

LES MER:

Leave a Reply