– en originell idee fra Roskilde Festivalen –
På et menneskebibliotek kan du låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket. ”Boksamlingen” består av mennesketyper som en kan ha fordommer mot: pønkere, byråkrater, innvandrere, dørvakter, homofile, hiphoppere, politimenn, kommunister, blondiner etc. Låneren kan ta boka med ut og snakke med den. Boka får du ved skranken på et vanlig bibliotek ved framvisning av et lånekort.
Bibliotekspersonalet veileder låneren ved hjelp av en katalog med “saftige beskrivelser” av bøkene. Boka må behandles med respekt og leveres tilbake til biblioteket innen f.eks innen 30 minutter. Målet er å få menneskene til å møtes som ellers ikke ville ha truffet hverandre og på den måten utfordre fordommer. Konseptet er utviklet av Ronni Abergel ved Det Kriminalpræventive Råd i Danmark og er utprøvd på Roskildefestivalen 2000 og på festivalen Det unge Norden i Oslo høsten 2002.
Begge ganger har arrangementet vært en stor suksess. Spesielt ettertraktet var byråkrater, homofile og muslimer som var utlånt nesten hele tida. Mange hadde vært skeptiske om folk var villige til å låne mennesker. Men ideen er jo såpass originell, ikke minst fri for moralisme – og morsom!
En ung muslimsk pike, hyllet i skaut, sier til nettsida detungenorden.no, at hun først hadde vært nervøs og fryktet at hun måtte forsvare seg hele tida. Men slik har det ikke gått. Lånerne i Oslo hadde vært ”søte”, sa hun og de hadde snakket uavbrutt og hadde en utbytterik dialog.
Byråkraten Tove Anderson var den første som ble lånt ut. Hun viste seg å være helt annerledes enn ungdommen trodde. Mest forbauset var de over at det hørte til hennes jobb å arrangere en mønstring som denne.
På Roskildefestivalen måtte en delvis vente i flere timer på å låne en fordom. En homofil som først var sterk i tvil om det hele kunne bli en suksess ble lånt ut hele tiden og nådde mer enn 40 mennesker. Han var mer enn fornøyd og roste konseptet: – I realiteten er fordommer jo ikke annet enn resultat av manglende viten og kjennskap til andre mennesker og deres måte å leve og være på.
– Det sentrale er at man blir forpliktet til dialog som er midlet til å bryte isen mellom dem som har fordommer, og de som det eksisterer fordommer om, sier initiativtaker Ronni Abergel til nettavisa utrop.no (ikke lenger på nett).
:LES MER:
Menneskebibliotek: Låner ut mennesker (tv2.no, 6.4.2024)
En trend er i ferd med å bre seg ut over den vestlige verden. Biblioteker der man i tillegg til å låne bøker også kan låne mennesker.
Et bibliotek har lånt de mennesker, vi hader mest, ud i næsten 20 år
Menneskebiblioteket startede på Roskilde Festival i 2000. Nu rejser medstifter Ronni Abergel verden rundt og udlåner alle slags mennesker til alle slags folk (journalisten.dk, 14.8.2019)
Menneskebiblioteket er råt og uden filter i en Instagram-verden
Ideen om Menneskebiblioteket er dansk, og der er taget patent på den. Der findes ’bogdepoter’ i mere end 85 lande. I påsken blev der holdt et internationalt bogdepotbestyrerkursus i Danmark, og her holdt syv forskellige lande en konference om, hvordan man driver et Human Library, hvad enten det er i Europa, USA eller Brasilien (Studentermagasinet Humanist, Københavns universitet 13.5.2019)
Nytt menneskebiblioteket på Alværn ungdomsskole
Lærerne har aldri opplevd maken til kø på biblioteket på Alværn ungdomsskole. Ungdommene rakk å låne tre bøker hver før det spesielle biblioteket måtte pakke sammen (NRK Puls, 3.11.03)
Åbne bøger på Roskilde Festival
En homofils erfaringer med menneskebiblioteket sommeren 2000
Menneskebiblioteket på Bryne åpnet: «Bli kvitt dine fordommer her!»
På Bryne kan du låne en pastor og en rullestolbruker for en halvtime (Stavanger Aftenblad, 24.5.08)
Taken as read
People, not paperbacks, are being loaned out in novel living library events around the country. Saba Salman on a living library project (Guardian, 3.12.08)
Sjekk også menneskebiblioteket.dk og humanlibrary.org
LENKER OPPDATERT 12.4.2024